Poranny sekret zdrowia i energii

dalej
wróć
 

« Powrót

Joanna Jamróz - dietetyczka CentrumSportowca.pl
To co wypijemy tuż po przebudzeniu ma ogromne znaczenie. Po nocy często nasz organizm jest odwodniony i wbrew wszelkim informacjom ważniejsze jest to co wypijemy niż to co zjemy o poranku.
To wtedy nasze ciało się oczyszcza i nabiera sił na resztę dnia. Wspomóc możemy je również masażem i delikatnymi ćwiczeniami.

Mój sekret to przygotowany wcześniej pyłek kwiatowy z miodem (najlepiej manuka) i cytryną.
Pyłek kwiatowy wieczorem zalewamy mineralną lub letnią przegotowaną wodą (gdzieś 3/4 szklanki) i przykrywamy jakąś ciemną szmatką - tak by nie było dostępu światła. Rano wyciskamy do tego sok  z połowy cytryny, dolewamy trochę letniej wody i dodajemy łyżeczkę miodu.
Napój ten przygotowuje nasz przewód pokarmowy do śniadania, uzupełnia niedobory bądź straty minerałów i witamin, budzi organy i odżywia ciało.

PYŁEK

- posiada 12 aminokwasów,
- zawiera składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod i selen,
- zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, kwas pantotenowy, biotynę,
- posiada enzymy: amylazę, inwertazę, peroksydazy i 39 innych,
- posiada kwasy organiczne: cytrynowy, winowy, mlekowy, szczawiowy i bursztynowy,

JAK DZIAŁA?


reguluje przemianę materii, działa anty anemicznie, wzmacnia organizm, zwiększa poziom żelaza, osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, wspomaga leczenie choroby alkoholowej, podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, leczy depresję, wspomaga leczenie nerwic wegetatywnych, działa przeciwmiażdżycowo, wstrzymuje działanie bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, wspomaga leczenie cukrzycy, poprawia wzrok, działa przeciwzapalnie.

Dietmap - zdrowa dieta bliżej Ciebie!

MIÓD

Jego działanie i skład w dużej mierze zależy od rodzaju jaki wybierzemy.
- zawiera fruktozę i inne cukry w zależności od gatunku,
- posiada kwasy organiczne, białka i enzymy,
- posiada związki flawonowe, olejki eteryczne i związki karotenoidowe - te ostatnie decydują głównie o barwie miodu,
- posiada witaminy z grupy B, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy,
- zawiera liczne składniki mineralne i biopierwiastki,

NA OGÓŁ DZIAŁA:

antybakteryjnie, poprawia odporność, przeciwzapalnie, reguluje prace serca, rozszerza naczynia krwionośne, polepsza sen, moczopędnie, obniża ciśnienie krwi, polepsza krążenie, przeciwalergicznie, wykrztuśnie, przyspiesza gojenie wrzodów, usprawnia przemianę materii, pobudza perystaltykę, zmniejsza kurcze jelit, odżywia komórki wątrobowe, odtruwa organizm.

SOK Z CYTRYNY

- zawiera magnez, miedź, wapń i potas,
- jest źródłem głównie witaminy C ale również B6, kwasu foliowego i pantotenowego,

JAK DZIAŁA?

reguluje przemianę materii, poprawia funkcjonowanie wątroby i wydzielanie enzymów trawiennych, dotlenia krew, detoksykacyjnie, alkalizuje środowisko wpływając tym samym na utrzymanie równowagi kwasowo - zasadowej, oczyszcza nerki, zapobiega niedoborom wapnia, antyoksydacyjnie, poprawia odporność, oczyszcza skórę, działa jak lekki diuretyk, poprawia nawodnienie organizmu.

  • Autor: Joanna Jamróz

 

CENTRUM KONTUZJI





Zobacz wszystkie »
 

CENTRUM ODŻYWIANIA





Zobacz wszystkie »
 

CENTRUM TRENINGU





Zobacz wszystkie »